maandag 20 september 2010

Inleiding

Michail Chodorkovskij is een burger van de Russische Federatie, hij was bedrijfsleider en mede-eigenaar van Yukos, ooit de grootste oliemaatschappij van Rusland. Hij was ook de oprichter van de landelijke burgerorganisatie Открытая Россия - Otkrytaja Rossija [Open Rusland], waarmee hij vaak het regime van Vladimir Poetin bekritiseerde. Michail Chodorkovskij gaf financiële steun aan verschillende Russische liberaal-democratische partijen.

Michail Chodorkovskij zit nu een gevangenisstraf uit van acht jaar. In 2003 werd hij werd hij gearresteerd op verdenking van belastingontduiking, fraude en verduistering. Yukos werd zo goed als ontmanteld, waarbij de meest winstgevende onderdelen te beurt vielen aan Rosneft, een oliebedrijf dat geleid wordt door Igor Setsjin. Setsjin is een van de meest conservatieve adviseurs van Vladimir Poetin. Hij is vice-premier in het kabinet van Poetin en leider van het Комманда Силовиков - Kommanda Silovikov [De Mannen van de Macht], een lobby van voormalige KGB-agenten, en dus vrienden van Poetin, in het Kremlin.

Nu het einde van de straftijd van Michail Chodorkovskij nadert, wordt er een nieuwe zaak tegen hem geopend. De beschuldigingen zijn opnieuw afkomstig van Igor Setsjin.

Ljoedmila Oelitskaja is een bekend hedendaags Russisch auteur en laureate van verschillende internationale prijzen als de Booker prize (2001) en de Большая книга - Bolsjaja kniga [De Grote Boekenprijs] (2007). Zij is de curator van het project Другой, другие, о других - Droegoj, droegije, o droegich [Een andere, anderen, over anderen] - een reeks boeken voor adolescenten, waarin typische vragen behandeld worden over antropologie en actuele sociale problemen. Zij is ook de oprichter van de stichting Хорошие книги - Choroshije knigi [Goede boeken], die zich tot doel heeft gesteld om de bibliotheken van kleine steden, scholen en kindertehuizen te voorzien van kwaliteitsliteratuur.

In 2008 startten Ljoedmila Oelitskaja en Michail Chodorkovskij een boeiende correspondentie die werd gepubliceerd in Novaja Gazeta en op 13 januari 2009 bekroond werd met de literatuurprijs van Znamja Magazine.

Vladimir Poetin zei dat hij niet op de hoogte was van nieuwe aanklachten tegen Michail Chodorkovskij en dat hij de zakenman niet opnieuw in een hoek wou drijven. "Hij heeft een goed verdiende straf gekregen", zei Poetin. "Als hij vrij komt zal hij een vrij man zijn," voegde hij eraan toe. "Ik heb beslist hem niet terug in de hoek te duwen."

Ondertussen heeft een Moskouse rechtbank de hechtenis van Chodorkovskij en zijn zakenpartner Platon Lebedev voor nog eens drie maanden verlengd.

Jan Vanhellemont

Geen opmerkingen:

Een reactie posten