zaterdag 20 september 2014

Nieuwe start voor Open Rusland

Vandaag heeft Michail Chodorkovskij tijdens een online conferentie een nieuwe start gegeven aan Open Rusland. Oorspronkelijk was de Stichtig Open Rusland opgericht door Chodorkovskij en de aandeelhouders van de oliemaatschappij Yukos in 2001 met het doel om in Rusland een burgermaatschappij op te richten en uit te bouwen. De Stichtig Open Rusland zal vooral bekend blijven omwille van enkele succesvolle initiatieven zoals de School voor Open Politiek, de Federatie voor Internetopleidingen en de Club voor Regionale Journalistiek. In 2006 zorgde een systematische campagne van bedreigingen en intimidaties door de Russische overheid ervoor dat de organisatie haar werk niet meer kon verderzetten.

Vandaag wil Open Rusland burgers van binnen en buiten Rusland verenigen, die de Europese waarden delen van een sterke, dynamische, vooruitkijkende samenleving die gefundeerd is op de effectieve democratische instellingen van een rechtsstaat. Open Rusland wil deze burgers helpen om te communiceren en samen te werken, om hun stem te laten horen, en om ze te mobiliseren voor gemeenschappelijke interesses en standpunten.

Open Rusland is geen politieke organisatie; het is eerder een “horizontale alliantie” van individuën en groepen die door samen te werken verandering kunnen teweegbrengen.

Méér over Open Rusland en haar activiteiten kan u vinden op de website van de organisatie.

Michail Chodorkovskij en Natalia Gevorkjan
op het Open Rusland forum in Parijs vandaag.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten