dinsdag 6 maart 2012

De tijd wast alles schoon

Over een week, op 14 maart 2012, verschijnt De tijd wast alles schoon, over het leven van van Michail Chodorkovskij in de gevangenis.

In 2000, met de verkiezing van Vladimir Poetin, veranderde het politieke klimaat in Rusland. Michail Chodorkovskij weigerde zich te conformeren aan het nieuwe regime en steunde openlijk de democratische oppositie. Daarop werd hij in 2003 zonder bewijslast beschuldigd van belastingontduiking en fraude, en zonder een vorm van fatsoenlijk proces gevangengezet. Eind 2010 volgde een tweede veroordeling, volgens Russische en buitenlandse commentatoren om te voorkomen dat Chodorkovski een rol kan spelen tijdens de presidentsverkiezingen in 2012.

Het huidige Rusland houdt graag de schijn van een rechtstaat op, maar in dit proces valt het door de mand. En Poetin kan ook zijn emoties niet in bedwang houden als het over Chodorkovski gaat. De anders zo stoïcijnse politicus wordt zichtbaar kwaad als hij over dit (politieke) proces spreekt. Er is iets heel persoonlijks aan dit proces: Michail Chodorkovski is de persoonlijke gevangene van Vladimir Poetin.

Details

Titel: De tijd wast alles schoon
Auteur: Michail Chodorkovski
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 480
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum
Publicatiedatum: 2012-03-14
ISBN: 9789049106560

Geen opmerkingen:

Een reactie posten