dinsdag 7 augustus 2012

Open brief van Andrej Makarevitsj

Vladimir Vladimirovitsj!

Als muzikant reis ik voortdurend in het hele land en ontmoet ik verschillende mensen. Wat ik u wil vertellen, weet u waarschijnlijk wel, maar ik vermoed dat u zich de schaal van de ramp niet kan voorstellen!

U zal natuurlijk wel het woord "откат” (otkat) (*) kennen. 5-6 jaar geleden bedroeg de gemiddelde otkat in het land 30 %. We huilden, maar we betaalden. Vandaag is het 70 %. Ik ken zelfs een geval waarin de otkat 95 % bedroeg. Heel het land kent deze situatie. Men weet het maar men zegt niets, want een deel van de bevolking leeft van smeergeld en eet ervan, en een ander (veel groter) deel is bang om alles te verliezen, ook de resterende dertig procent. Ik weet wat u gaat zeggen - laat ze naar de rechter stappen. Maar ze kunnen niet naar de rechtbank, mijnheer Poetin. Omdat onze rechtbanken vandaag een machine is geworden om de ongewenste elementen te bestraffen of een apparaat om geld te krijgen van de eisers!

Zo, er blijft dus 30 % van de begroting over om de defensie te versterken, om wegen te bouwen, om de industrie, de geneeskunde en het onderwijs te ontwikkelen en om 's werelds beste Olympische Spelen te organiseren. Als de situatie in de nabije toekomst niet drastisch verandert, stevenen we af op een totale ramp.!
Ik schrijf deze brief aan u, omdat er in ons leven vandaag de dag geen belangrijke veranderingen mogelijk zijn zonder uw beslissing, uw woord of uw tussenkomst.!
Ik geloof niet dat u zo onverschillig kan staan tegenover het land dat u als president heeft gekozen!

Andrej Makarevitsj!

(*) Otkat (“terugrol”) is smeergeld dat Russische ambtenaren in ruil krijgen wanneer burgers of bedrijven contracten voor de overheid willen uitvoeren. De ambtenaar betaalt de contractant die de werken uitvoert of de diensten levert, en verwacht dat een deel van dat geld naar hem “terugrolt”.!