woensdag 7 maart 2012

Een herziening van de zaak Chodorkovskij ?

Eén dag na de verkiezingen heeft de uittredende Russische president Dmitrij Medvedev de procureur-generaal opdracht gegeven om "de gronden te analyseren" van het arrest in de zaak van Michail Chodorkovskij, zo heeft het Kremlin meegedeeld. Dmitrij Medvedev gaf de procureur-generaal Joerij Tsjajka opdracht om " vóór 1 april de legitimiteit en de geldigheid van de beslissingen te analyseren " in verband met veroordeelde 32 personen, met inbegrip van Michail Chodorkovskij en zijn zakenpartner Platon Lebedev. De uittredende president reageert daarmee op een verzoek van de oppositie, die, op een bijeenkomst op 20 februari, een lijst heeft overhandigd van mensen die als politieke gevangenen beschouwd worden.

De vrijlating van politieke gevangenen was één van de eisen van de grote demonstraties van de oppositie in Moskou die op de omstreden verkiezingen van 4 december volgden. Michail Chodorkovskij, die gevangen zit sinds 2003, is in twee opeenvolgende processen veroordeeld voor een totaal van 13 jaar celstraf voor "belastingontduiking, witwassen van geld en diefstal van olie" in een zaak die door veel waarnemers wordt gezien als een afrekening tussen de macht en de zakenman die opstond tegen het Kremlin en de oppositie financierde.

Genade

Eén van Michail Chodorkovskij's advocaten, Karinna Moskalenko, aanhoorde het nieuws met enig voorbehoud. "We zullen zien hoe ernstig de bedoelingen van de autoriteiten zijn," zei ze, geciteerd door het persbureau Interfax. "Chodorkovskij werd illegaal veroordeeld en man had hem al heel lang geleden moeten vrijlaten," zei ze. Dmitrij Medvedev had vroeger al gezegd dat hij geen genade voor Chodorkovskij kon overwegen bij gebrek aan een schriftelijk verzoek van de veroordeelde. In december zei ook Poetin zi ook dat hij een genadeverzoek zou overwegen als Michail Chodorkovskij schuld zou toegeven, wat de gevangene weigert te doen.

Dmitrij Medvedev gaf ook opdracht aan de minister van Justitie, Aleksandr Konovanov, om uiterlijk tegen 15 maart uit te leggen "waarom aan de oppositiepartij Parnas de registratie werd geweigerd." De beslissingen van Medvedev werden meegedeeld na de overwinning in de presidentsverkiezingen van zijn voorganger en mentor Vladimir Poetin, die naar verwachting in mei het ambt overneemt.

dinsdag 6 maart 2012

De tijd wast alles schoon

Over een week, op 14 maart 2012, verschijnt De tijd wast alles schoon, over het leven van van Michail Chodorkovskij in de gevangenis.

In 2000, met de verkiezing van Vladimir Poetin, veranderde het politieke klimaat in Rusland. Michail Chodorkovskij weigerde zich te conformeren aan het nieuwe regime en steunde openlijk de democratische oppositie. Daarop werd hij in 2003 zonder bewijslast beschuldigd van belastingontduiking en fraude, en zonder een vorm van fatsoenlijk proces gevangengezet. Eind 2010 volgde een tweede veroordeling, volgens Russische en buitenlandse commentatoren om te voorkomen dat Chodorkovski een rol kan spelen tijdens de presidentsverkiezingen in 2012.

Het huidige Rusland houdt graag de schijn van een rechtstaat op, maar in dit proces valt het door de mand. En Poetin kan ook zijn emoties niet in bedwang houden als het over Chodorkovski gaat. De anders zo stoïcijnse politicus wordt zichtbaar kwaad als hij over dit (politieke) proces spreekt. Er is iets heel persoonlijks aan dit proces: Michail Chodorkovski is de persoonlijke gevangene van Vladimir Poetin.

Details

Titel: De tijd wast alles schoon
Auteur: Michail Chodorkovski
Taal: Nederlands
Aantal pagina's: 480
Uitgever: Unieboek | Het Spectrum
Publicatiedatum: 2012-03-14
ISBN: 9789049106560