donderdag 7 oktober 2010

Verjaardagskalender voor Poetin

Twaalf schaars geklede vrouwen die hun lof voor Vladimir Poetin kwijlen versus zes streng kijkende vrouwelijke studenten die mensenrechten eisen - wie zal in Rusland de strijd van de kalenders te winnen? Een dag nadat 12 studenten journalistiek aan de Moskouse Staatsuniversiteit, de meest prestigieuze universiteit van Moskou, een slijmerige kalender uitbrachten ter ere van de 58ste verjaardag van Vladimir Poetin, sloegen zes van hun collega's terug met hun eigen versie, verwijzend naar de moorden en de beknotte vrijheden onder Poetin.

Vladimir Vladimirovitsj, we hebben een paar vragen.


Wanneer wordt Chodorkovskij vrijgelaten?


Idioten, akkoord. Maar de wegen?

(In Rusland bestaat een spreekwoord: "Er zijn twee problemen: de idioten en de wegen".)

Hoe gaat de inflatie het smeergeld beïnvloeden?


Overal en altijd vrijheid van vereniging?


Wie heeft Anna Politkovskaja vermoord?(Anna Politkovskaja was een Russische journaliste die vermoord werd op de verjaardag van Poetin in 2006.)


Voor wanneer is de volgende terroristische aanslag?

Wil u per se weten hoe die andere kalender er uitzag? Vooruit dan, maar ik ga niet alle lofuitingen vertalen. De titel is "Wij houden van u", en verder kan je dingen lezen als: "Hoe zit het met uw derde ambtstermijn?", "Mag ik uw co-piloot zijn?" en "Jij hebt de vuren gedoofd, maar ik brand nog steeds"... Jawel, ook dat komt van studenten journalistiek aan de Staatsuniversiteit van Moskou. En zeggen dat ik daar ook nog les gevolgd heb...